De Griekse anti-bezuinigingspartij Syriza boekte zondagnacht een klinkende verkiezingsoverwinning. Griekse schuldeisers haastten zich maandag om te verklaren dat ze geen kado’s uitdelen. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Oké Europa, vinger omhoog: wie is er vóór het kwijtschelden van honderden miljarden euro’s aan noodleningen die Griekenland heeft gekregen? ECB-directielid Benoit Coeuré zei tegen de Duitse krant Handelsblatt dat schuldsanering een politieke beslissing is en daar gaat de ECB natuurlijk niet over. Maar, aldus Coeuré, de ECB neemt absoluut geen verlies op zijn portefeuille Griekse staatsleningen. Want dat staat geschreven: de ECB is preferente schuldeiser.
Who’s next? De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. “Wij bieden onze samenwerking aan, maar verwachten dat Griekenland zich aan de afspraken houdt”, zei Steinmeier vanochtend.
De eurocraten dan misschien? Europarlement baas Martin Schulz zei tegen radiostation Deutschlandfunk Syriza-leider Tsprias te kennen als een “pragmaticus”. “Ik heb hem verteld, geloof ik, dat we geen meerderheid zullen vinden voor een haircut [kwijtschelding]. Ik kan me dit niet voorstellen.” Ook Europa dus niet.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dan? Het IMF neemt echt nooit een verlies. Zelfs Tsipras wil het IMF afbetalen (want hij kan het IMF nog wel eens nodig hebben) en Europa zal de rest van de wereld niet voor het hoofd willen stoten door het IMF te laten bloeden.
Dan zijn er nog private obligatiehouders. Die hebben in 2011 al de helft ingeleverd. Dat gaan ze niet nog een keer doen. En ook Tsipras wil het kleine beetje hoop op marktfinanciering niet de kop indrukken door private schuldeisers voor een tweede keer af te stempelen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.
2. Griekenlands staatsschuld van 175 procent van het nationaal inkomen is onhoudbaar en kan maar beter deels worden kwijtgescholden door de andere lidstaten en de ECB. En dat moet verder gaan dan het verder verlengen van looptijden en het verlagen van de rente, want dat soort maatregelen tonen eens te meer aan dat de schuld onhoudbaar is.
Probleem is dat Tsipras geen echte pressiemiddelen heeft om schuldsanering los te peuteren. Europa kan de geldkraan naar Athene dichtdraaien, waardoor de Griekse economie tot stilstand komt. Tsipras staat dan machteloos tenzij hij Griekenland laat terugkeren naar de drachme. Maar een terugkeer naar de drachme heeft Tsipras juist uitgesloten. Hij kan hopen dat er een regering met dezelfde ideologische strekking in een ander crisisland aan de macht komt om een front te vormen. Dat zou dan het Spaanse Podemos zijn. Podemos gooit hoge ogen, maar verkiezingen zijn pas aan het einde van het jaar. Tsipras moet dan wel een hele lange adem hebben.
3. Europese beurzen reageren vooralsnog lauw op de overweldigende verkiezingsoverwinning van anti-bezuinigingspartij Syriza. De meeste beurzen staan licht hoger nadat vorige week winsten van ruwweg 5 procent werden geboekt dankzij de stimuleringsmaatregelen van de ECB.
Syriza kwam met 149 stemmen twee stemmen te kort voor de absolute meerderheid en heeft inmiddels aangekondigd met de rechtse anti-bailout partij Onafhankelijke Grieken een regering te vormen. Tezamen hebben de twee partijen 162 zetels in het 300 zetels tellende parlement.
4. Afgelopen weekend was op het World Economic Forum in Davos de afterparty van de ECB na de aankondiging van het grootschalige aankoopprogramma van staatsleningen (QE) op donderdag. ECB-directielid Benoit Coeuré zei op Bloomberg TV over de monetaire verruiming dat "als we niet bereiken wat we willen bereiken" nogal triomfantelijk "we dan meer moeten doen, of langer moeten doen".
ECB-bestuurslid Ignazio Visco had eerder al op het forum gezegd dat er feitelijk geen vooropgestelde limiet is hoe lang de ECB per maand voor 60 miljard euro aan obligaties opkoopt.
De haviken als Jens Weidmann van de Bundesbank en Klaas Knot van De Nederlandsche Bank kwamen in hun media-optredens niet verder dan het gebruikelijke gemopper dat monetaire verruiming toch niet werkt en dat de ECB beter maar niets kan doen want lage inflatie is toch "tijdelijk". En bovendien lijdt Zuid-Europa niet genoeg pijn meer – dus het helpt toch. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
5. En terwijl de ECB-haviken hun wonden aan het likken zijn, begint in de markt de euforie over het aanzetten van de geldpers er al weer uit te lopen.
Inflatieverwachtingen van beleggers zijn namelijk weer aan het dalen en hebben de stijging van 22 en 23 januari zo goed als ongedaan gemaakt. Beleggers gaan er nog steeds van uit dat voor de rest van het decennium de ECB bij lange na niet voldoet aan de inflatiedoelstelling van 2 procent. Beleggers denken of dat monetaire verruiming niet werkt, of dat de ECB niet genoeg doet, of dat de ECB voortijdig de handdoek in de ring gooit en de geldpers stopzet voordat we op 2 procent inflatie zitten.
6. De Ifo-index voor het Duitse ondernemersvertouwen is in januari voor de tweede maand op rij een beetje gestegen. De index voor verwachtingen van het bedrijfsleven kwam uit op 102 van 101.3 in december. In oktober was de vertrouwensindex gedaald naar een bijna tweejaars-dieptepunt van 98,9. De Duitse economie begon namelijk aan het einde van het eerste kwartaal van 2014 te verzwakken, en is pas in de loop van het vierde kwartaal weer voorzichtig beginnen aan te trekken.
7. Het Nederlandse producentenvertrouwen is aan het begin van het jaar juist verzwakt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat kwam vooral doordat de industrie somberder was over de toekomstige productie. Daar staat tegenover dat producenten positiever waren over de orderpositie.
8. Volgens de Telegraaf kan ING bij de bekendmaking van de jaarcijfers aankondigen dat het wederom een deel van het kapitaalbelang in verzekeringspoot Nationale-Nederlanden van de hand doet. ING heeft nog een belang van 68 procent en moet voor het einde van het jaar onder de 50 procent uitkomen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl